Nieuws

Nieuws items

De fiets van de zaak is weer terug!

U heeft het vast wel meegekregen in de afgelopen tijd, per 1 januari is de fiets van de zaak terug! Maar hoe werkt dit nu precies? En met welke financiële zaken moet u rekening houden?

Door de introductie van het nieuwe fietsplan is het voor werkgevers simpel om een fiets van de zaak beschikbaar te stellen aan hun werknemers. Afhankelijk van de afspraken met hem, betaalt u slechts een paar euro per maand voor het gebruik van een leasefiets. U koopt dus geen fiets, maar uw werkgever least hem voor u. En net als bij een leaseauto betaalt u een bijtellingspercentage voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 7% voor alle types fietsen. De bijtelling is voor eigen rekening net als mogelijk (een deel van) de maandelijkse leasekosten.

Drie scenario’s

Het is namelijk zo dat als uw werkgever besluit om de nieuwe fietsregeling in 2020 aan te bieden, hij drie dingen kan doen:

  1. Hij voorziet in de leasekosten
  2. Hij betaalt een deel van de leasekosten
  3. Alle leasekosten zijn voor eigen rekening

Een slimme werkgever kiest voor de eerste optie, want hij krijgt daar tevreden, fitte en gemotiveerde werknemers voor terug! Mocht het nu zo zijn dat uw werkgever niet de (volledige) leasekosten kan dragen, dan kunt u nog steeds een fiets van de zaak krijgen. U kunt namelijk als werknemer zelf in (een deel van) het leasebedrag voorzien door middel van de zogenoemde ‘Cafetariaregeling’. Via deze regeling kunt u tijdelijk brutoloon uitruilen om mee te betalen aan uw leasefiets. Als u de uitruil goed regelt met uw baas, dan heeft dit geen invloed op de hoogte van het vakantiegeld, pensioen, mogelijke bonussen of een dertiende maand. Wij kunnen een standaard template aanleveren waarin werkgever en werknemer deze afspraken duidelijk overeenkomen.

Maximale besparing leasefiets

Zelfs in het geval dat uw werkgever niet gaat meebetalen aan de leasekosten, bent u met een leasefiets voordeliger uit dan wanneer u er zelf eentje aanschaft. Kijk maar naar het volgende rekenvoorbeeld: stel uw brutoloon is €3.000 per maand en de leasefiets kost €2500. Bij het brutoloon telt u dan eerst de bijtelling van nog geen €15 per maand op. Het loon komt dan op €3.014 euro. Daar mag dan de maandelijkse leaseprijs van €72 en het service- en verzekeringspakket van €19 vanaf getrokken worden. Het nieuwe brutoloon komt zo uit op €2.924. De belastingafdracht is dan op €671. Trek dat bedrag af van het nieuwe brutoloon en u komt (met de verrekening van 7% bijtelling) uit op een nieuw nettoloon van €2238. Dat is slechts €53 per maand minder dan het nettoloon zonder leasefiets. U rijdt de fiets dus voor €53 per maand, dat is veel goedkoper dan een fiets zelf kopen en laten onderhouden. De totale besparing kan oplopen tot wel €1.000 inclusief service en onderhoud.

Maar hoe zit het met de kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding voor het woon-werkverkeer kan naast een leasefiets blijven bestaan. Maar let wel op, op de dagen dat u op de fiets naar het werk komt heeft u geen recht op vergoeding. Komt u echter met uw eigen auto, dan heeft u wel recht op vergoeding. Voorwaarde is wel dat u samen met uw werkgever aannemelijk maakt dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets maar anders zijn afgelegd. Het Ministerie van Financiën heeft geen duidelijke omschreven eisen voor het ‘aannemelijk maken’ gesteld. Enige voorwaarde is dat uw baas het met zijn eigen fiscaal adviseur of belastinginspecteur regelt. Dus komt u bijvoorbeeld twee dagen per week met de leasefiets en drie dagen met de eigen auto naar kantoor, dan mag uw werkgever u voor die drie dagen gewoon de kilometervergoeding blijven uitkeren!

Vanzelfsprekend kunt u vanaf 1 januari ook bij ons terecht voor een leasefiets van de zaak. Wij zijn officieel LEASE A BIKE dealer en u kunt nu al uitrekenen wat een leasefiets u zou kosten per maand met de calculator via onderstaande link.